Tuesday 2 January 2007

Eski Sevgililer...


Eski sevgili kimdir???

Barda tanışıp, sadece bir gece beraber olduğunuz kişi eski sevgili olabilir mi?

Ya da illa ki cicim ayını geçmeyi başarabilmiş bir ilişkinin bitiminde sevgilinizin kazandığı yeni sıfat mıdır?

Belki de eski karınız, kocanız? (Boşanılan eş eski sevgili olur mu? Evlilik ve sevgili sözcüğü bağdaşır mı?)

Bunlar çok belirsiz sorular gibi. Ama sahip olma şartları bu kadar belirsiz bir sıfata nasıl bu kadar çok insan sahip olabilir ki? Ben yaklaşık 25-30 kızın eski sevgilisiyim mesela! (Acaba öyle miyim?)

Her nasılsa yakın dostlar arasındaki en gözde konu başlığı da eski sevgililerdir! Sizi ararlarsa onlar hakkında konuşursunuz! Aramazlarsa konuşursunuz! Taximde karşılaştığınızda bundan hemen arkadaşınıza bahsedersiniz. O'nun yeni bir sevgilisi varsa bundan konuşursunuz! Yoksa gene konuşursunuz! Sizi unutamamışsa konuşursunuz... Unutmuşsa kesinlikle konuşursunuz!!! Ama ilginç olanı bu dozda bahsedilen herhangi bir konu insanı kısa sürede sıksa da bu konu her zaman liste başı kalmayı başarır... Ama nasıl???

Eski sevgililer arasında da sürekli konu olmayı başarabilmek üzerine bir sıralama vardır. Bazılarının adı bile anılmayıp, yıllar içerisinde yitip giderken bazıları bedenen olmasa da ismen hep baki kalır! (Can dostunuz, herşeyinizi paylaştığınız ama sürekli bashettiğiniz eski sevgililerinizden birini hiç görmemiş ama milyonlarca kez duymuş olan yakın mı yakın arkadaşınızla uğrak bir mekanda gezerken söz konusu eski sevgilinizle karşılaştığınızı hayal edin! Belki siz bu durumlarda çok soğuk kanlısınız ama yanınızdaki sırdaşınız öyle olmayabilir. Siz sakin bir tonda "Merhaba!" deyip gülümser ve arkadaşınızı, eski sevgilinizle tanıştırırsınız. Birden eli ayağına dolanan arkadaşınız "Adınızı çok duydum." gibi olmaz olası bir laf söyler ve artık yapılabilecek bir şey yoktur. Esasında karşınızdakinin sizin hayatınızda "ismen" de olsa baki kaldığını bilmesi tamamen gereksizdir. Ama bir çam daha devrilmiştir, yola devam etmek gerek...)

Bu sürekli hayatınızın biyerlerinde gezinen isim formatındaki eski sevgiliniz, yakın arkadaşlarınızla yaptığınız şakalaşmalarda, eski bir anının ortasında, bazen de rüyanızda ortama dalıverir!

Peki ama bu kadar da hayatımızın içine yerleşebilen eski sevgililer gerçekten de eski midir?

Bir zamanlar hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz ve ayrılarak onu bundan mahrum bıraktığımızı düşünen bizler gerçekten onlardan ayrılabilirmiyiz?

Bir kez hayatımızın parçası olmayı başaran insanlar ne yaparlarsa yapsınlar böyle mi kalırlar?

Belki de çok kötü bir şey yaptı?

Eğer sizi boynuzladıysa bunu konuşursunuz! (Kendinize güveniniz tam, yaptığı şey onun seviyesizliği... Bravo!) Ya da bu konuyu dünyaya açmaz, hiç bir zaman konuşmazsınız, içinize atarsınız! (Bildiğiniz bir şeyi konuşmamak için de onu hatırlamak gerekmez mi? Hapisanedeki mahkum dışarı çıkamıyorsa orada değilmiş gibi davranabilir miyiz??)

Çok büyük parasal sorunlar yüzünden ayrıldıysanız bundan bahsedersiniz (belki de bahsetmezsiniz...) ama bir şekilde oradadır. Acaba gerçekten ayrıldık mı?

Bazı durumlarda eski sevgilinize daha az dokunsanız bile sözde "ayrıldıktan" sonra beraber olduğunuz zamanlara oranla O'nu daha çok düşünürsünüz! İçinizde hiç aylarca yas tutan olmadı mı?.. (Ardından kitap yazanlar var=P)

Acaba ayrılık gerçekten de düşündüğümüz şey mi? Yoksa popüler kültürle birlikte bunda da mı sapmalar oluyor?

Ayrıldığınız kişiyle birlikte anıları da onunla birlikte mi gider? Bitirdiğiniz ilişkinizle ilgili yazdıklarınızı yakar, resimler parçalar, birlikte aldığınız kazağı çöpe atar ve peluş ayıyı uçması için camdan özgür mü bırakırsınız? Belki de yüzüğünüz? Camdan fırlattığınız yüzüğün "gerçekten" yok olduğuna inanıyor musunuz? (Termodinamik yasalarından haberiniz var mı?)

Belki de termodinamik yasaları sadece fizik ve kimya ve biyoloji için değil, herşey için geçerlidir! Kural 1: Hiçbirşey yoktan var edilemez ve var olan hiç birşey yok olamaz! Sadece şekil değiştirebilir...

Bu durumda adından da belli olduğu üzere eski sevgilimiz hala sevgilimiz midir?

Her geçen gün yanımızda daha fazla insanla mı yürüyoruz sokakta elini tuttuğumuz?

Eğer bütün bu hislerin ve anıların yok olamayacağını (sadece şekil değiştirebileceğini) kabul ediyorsak ne mutlu. Kendimizle barışık, mutlu mesut yaşayıp gidiyoruz. Peki mevcut sevgiliniz sizinle aynı fikirde mi?

Bir erkek olarak sormak istiyorum: neden kadınlar eski sevgililere bu kadar kafayı takar? Erkeklerin de bir çok noktada kadınlardan aşağı kalmadığının farkındayım. Kimse gerisinde kendisinden daha mükemmel biri olmasından hoşlanmaz. Ama karşımızdaki bize önce şefkatle, sora ısrarla, en sonunda bağırarak onların geride kaldığını söylerken bunu neden kabul edemeyiz? Neden hala gizlice görüşebildiklerini, tüm bunların sizden gizlendiğini, gittiğiniz barın barmeni ve mahalledeki bakkal dahil herkesin bunu bildiği, tüm bunların koca bir yalan olduğu ve insanların siz geçtikten sora arkandan parmakla seni göstererek kahkahalar attığını düşünürüz?..

Acaba bunun sebebi biz miyiz?

İnsanların karşı tarafa olan güvensizliği kendi zayıf noktalarını ele vermez mi?

Sizce de sevgilimizin eski sevgilileriyle görüşüyor olmasından korkmamızın sebebi, sevgilimizden gizli olarak eski sevgililerimizle görüşüyor olmamız olamaz mı? Biz bunu yapabiliyorsak o neden yapamasın?

Bence en büyük handikapımız geçmişte neler olduğunu bilmek istememiz. Bunun sebebi de en yakın dostumuz merak! Bizi dürtükleyen, rahat vermeyen, gece uyutmayan ve kediyi öldüren merak! Belki de bazı şeyler gerçekten de sır olarak kalmalıdır, olamaz mı?..

Ama insanın doymak bilmeyen iştahı karşımızdakinden tüm bilgiyi alana kadar doymaz. Karşımızdakinin dürüstlüğü (Mesela: "Evet o manken çocukla 2 sene beraberdik!" gibi bir açıklama) bizi büsbütün hasta eder. Bir çoğumuz ne kadar iyi saklasak da güvensizliklerle örülü kendi dünyamızda yaşamaya çalışıyoruz. Göbeğimizi eritmeye, saçımıza şekil vermeye, güzel giyinmeye inanılmaz çaba gösteriyoruz. Bunun sebebi çok basit, kimse mükemmel değil. Mükemmel olmaya çalışmak ne kadar bir çeşit hastalık halini de alsa, bunu sadece istemek o kadar da kötü değil bence.

Tüm bunlarla beraber bu eksikliklerimiz en çok eski sevgili konusunda ayyuka ulaşıyor. Nedenlerini hepimiz biliyoruz ama inkar halindeyiz. Kabul edelim, bazı şeyleri bilmiyor olmak, gece daha rahat bir uyku uyumamızı sağlayabilir. Üstelik olayı tek taraflı düşünmeyin! O'nun sırları varsa, sizde daha fazlası var. =)

Ve aksi kanıtlanana kadar, tüm bu varsayımlar gerçektir...

27.07.2006 / Perşembe / 16:02 / ev

resim: fab

No comments:

Related Posts with Thumbnails